Laatste nieuwtjes
Eerder mocht ik samen met de Philharmonie zuidnederland mijn verhaal De Kindertemmer spelen in het Concertgebouw in Amsterdam Het orkest stond o.l.v. Lucas Vis, die samen met de Philharmonie zich flink bemoeide met het verhaal en er ook nog prachtige muziek bij maakte.. Het werd een vrolijke voorstelling en het was voor mij een fantastische ervaring om in de grote zaal van het Concertgebouw te mogen staan. Het werd live uitgezonden op Radio 4. Je kunt de uitzending ->hier terug luisteren en ->hier bekijken.
Van Achtste-Groepers Huilen Niet is een 'remake' gemaakt in Noorwegen. Dus de film is opnieuw opgenomen met Noorse kinderen en volwassenen. Bekijk hier de trailer. De Néderlandse versie heeft opnieuw prijzen in de wacht weten te slepen. Dit maal op het grootste kinderfilmfestival van China. In het buitenland heet de film 'Cool Kids don't Cry'. In Nederland was de film ook een hit. Er gingen meer dan 300.000 mensen naar de bioscoop en de film won een Gouden kalf. Ik ben natuurlijk heel trots, maar ik vind dat de eer vooral moet gaan naar Dennis Bots (de regisseur); de producenten Bijker en Rinkelfilm en zéker ook Karin van Holst Pellekaan die van mijn boek een fantastisch filmscript maakte. En niet te vergeten Hanna, Nils, Loek, Eva, Johanna en al die andere mensen die zo mooi en overtuigend acteerden in deze film.
Veel enthousiaste reacties op Steffie en de mislukte inbrekers. Het is het eerste deel van een spannende, grappige en soms ook zielige serie over kinderen die samen op het "Burgemeester B.H. Janssen van Kattenplein" wonen. Maar iedereen noemt het gewoon Het Kattenpleintje, behalve professor Stekeltee en zijn vrouw. Die voelen zich eigenlijk te deftig voor het pleintje en daarbij haten ze ook nog kinderen. Er gebeuren ineens geheimzinnig dingen op het pleintje en de kinderen gaan op onderzoek uit en ontdekken ze wel heel vreemde zaken. Lees ->hier de recensie van leesfeest.nl
Inmiddels is de DVD verschenen van de film Oorlogsgeheimen. Bekijk ->hier de trailer en making of filmpjes. Er is ook de speciale filmeditie van het boek Oorlogsgeheimen verschenen. Deze speciale filmeditie biedt het verhaal én exclusief beeldmateriaal uit de film. -> Hier kun je dit boek bestellen met een echte handtekening van Jacques Vriens.
In september zijn vier ‘vernieuwde’  schoolromans verschenen. De tekst is door mij (waar nodig) geactualiseerd, maar het blíjven natuurlijk mijn eigen schoolverhalen, waarin kinderen en volwassenen veel zullen herkennen, maar die ook altijd weer anders aflopen dan je verwacht. De school is weg; Ha/bah naar school; Groep acht aan de macht en Groep zeven slaat terug. Kijk voor de inhoud bij ‘Alle boeken’ en klik dan op ‘Schoolromans’. Binnenkort verschijnen Een bende in de bovenbouw en En de groeten van groep acht in deze nieuwe uitvoering. 
Inmiddels is Achtste-groepers huilen niet vertaald in het Duits en in het Noors.
Kalf voor Oorlogsgeheimen! De jury van het Nederlands Filmfestival gaf een speciale juryprijs aan de regisseur en de drie jonge hoofdrolspelers van de jeugdfilm Oorlogsgeheimen.
Nieuwe voorstelling Jacques nu in de theaters!
Max en de ontplofte vriendschap is verschenen, het tweede deel van de serie over de Kinderen van het Kattenpleintje. Deze keer speelt Max de hoofdrol. Hij en Sjoerd (van buurtsuper Neervens) zijn al vrienden vanaf de zandbak, maar ze krijgen voor het eerst van hun leven slaande ruzie en hun vriendschap 'ontploft'. Het heeft alles te maken met de vervelende plannen die de gemeente heeft om het pleintje te 'verbouwen'. Gelukkig zijn er nog de andere kinderen (natuurlijk ook Steffie uit deel 1 met haar hond Kobus) die in actie komen om het pleintje én de vriendschap van Max en Sjoerd te redden. -> Hier kun je dit boek bestellen met een echte handtekening van Jacques Vriens.
De Kinderen van het Kattenpleintje hebben ook een eigen facebook- pagina: www.facebook.com/kattenpleintje Vind deze pagina leuk en blijf op de hoogte van de laatste Kattenplein-nieuwtjes!
Gedonder met groep acht  Er komen nu steeds meer ‘vernieuwde’ schoolromans. Zojuist verschenen: Gedonder met groep acht (eerder verschenen onder de titel: Het achtste- groepie tegen het soepie.) Groep acht speelt nogal de baas op school, maar dat laat groep zeven niet op zich zitten….
Jacques was vanaf 2013 tot maart 2015  de eerste Nederlandse  Kinderboekenambassadeur. Tijdens het congres van de Stichting lezen op 25 maart jl. hield hij zijn slotrede als ambassadeur, waarin hij terugblikt maar ook een aantal aanbevelingen doet. Lees ->Hier de slotrede. Zijn opvolger is Jan Paul Schutten die in de komende twee jaar het ambassadeurschap zal vervullen
Jacques was te gast in de Tros-Nieuw-Show op 28 maart jl. Beluister ->Hier de uitzending.
Lees ->hier het eerste hoofdstuk van En de groeten van groep acht Lees ->hier het eerste hoofdstuk van Een bende in de bovenbouw
ONZE KIP IS TERUG! Jaren geleden vond Henk Kneepkens een kip langs de weg. Die inspireerde hem tot een aantal prachtige tekeningen. Aan mij vroeg Henk om er een verhaal bij te schrijven en hij maakte daarvoor nog wat extra illustraties. Het boek verscheen ooit eerder in 1999 maar nu heeft uitgeverij AERIAL het boek opnieuw uitgebracht. Niet alleen in Nederland maar ook in Engeland! Henk en ik zijn hartstikke trots, want het is nog steeds een bijzonder prentenboek over Tim die een kip vindt die van een vrachtwagen is gevallen. Dan blijkt dat kip vergeten is dat ze een kip is. Tim begint met ‘kippenles’ en probeert haar weer te leren tokken en eieren te leggen… Maar niets lijkt te helpen.
Het nieuwste boek van Jacques; De Kindertemmer met prachtige tekeningen van Kees de Boer. Quinten en Annabel zijn twee erg vervelende kinderen, die als ze hun zin niet krijgen meteen gaan rellen. Hun wanhopige ouders doen er alles aan om de kinderen nóg meer te verwennen met uitstapjes naar pretparken en zwemparadijzen, maar het gaat van kwaad tot erger. Ten einde raad schakelen de ouders de hulp in van de Kindertemmer: een merkwaardig mannetje dat Quinten en Annabel de schrik van hun leven bezorgt. Zal het helpen om broer en zus weer in het gareel te krijgen?
Ik ben hartstikke trots. Voor de Efteling mocht ik  het verhaal bedenken rondom de spannende  attractie Baron1898. Het is een verhaal  geworden over hebzucht, hoogmoed en ....  liefde. Verkrijgbaar in de Efteling en natuurlijk in de boekhandel. ->meer informatie
De Kist Ik mocht te gast zijn in het tv-programma De Kist. Een gesprek over leven en dood. Bijzonder om te mogen doen. We spraken o.m. over mijn boek Achtste-groepers huilen niet en Tien torens diep. Maar ook persoonlijke zaken kwamen  ter sprake. Voor terugkijken zie: http://www.npo.nl/de-kist/27-09-2015/VPWON_1243785
-> Hier kun je dit boek bestellen met een echte handtekening van Jacques Vriens.
Lees ->hier meer.
Veertig jaar schrijver In 2016 is het veertig jaar geleden dat mijn éérste boek ‘Die rotschool met die fijne klas’ uitkwam. Het boek (dat al die jaren in druk bleef) verschijnt in maart as. in een nieuw jasje. Ik ben er nog eens kritisch doorheen gegaan en heb weinig hoeven te veranderen aan de sfeer en  de manier waarop kinderen en leerkrachten met elkaar omgaan. De borden met krijtjes wel vervangen door digi-borden. Hier en daar wat geschrapt, want ik dacht soms wel: ‘Meester Vriens legde het veertig jaar geleden graag nóg een keer uit’. Maar het is en blijft ‘Die rotschool met die fijne klas’, het verhaal over de aardige jonge meester Jan Brinkman en zijn klas. En natuurlijk over directeur Wijnen die de ‘vrije’ aanpak van Jan niet ziet zitten. Ik ben nog steeds trots op mijn eerste boek!
Nieuwste boek Smokkelkinderen  Na Tien torens diep, Weg uit de Peel, Oorlogsgeheimen en Strijd om de kathedraal een nieuw historisch boek! Arie groeit op in een klein dorp vlakbij de grens in de jaren dertig. Hij woont samen met zijn vader en gehandicapte zusje bij zijn bazige oma. Vader werkeloos en probeert met het smokkelen van boter – ‘het vette goud’- aan geld te komen. Op een dag gaat Arie voor het eerst mee op smokkeltocht. Als ‘voorloper’ moet hij kijken of de kust veilig is, want als de grenswachters je betrappen, ben je al je smokkelwaar kwijt en ga je de gevangenis in. Dan blijkt dat sommige smokkelaars verraad plegen door de grenswachters te waarschuwen. Arie komt midden in die strijd terecht als hij hoort dat de vader van zijn vriendinnetje Lisa een van de verraders is. Als hij dan ook nog tijdens een gevaarlijke smokkelnacht  ineens iets over zijn moeder ontdekt, neemt hij een onverwacht besluit …
Mei-Lan-Lan en het geheim van snackbar de Belg In dit derde deel van De Kinderen van het Kattenpleintje speelt Mei-Lan-Lan de hoofdrol. Samen met Steffie , Max en Sjoerd doet zij een ontdekking over haar verleden. Dat  veroorzaakt nogal wat consternatie . En ondertussen bereidt iedereen zich voor op het grote pleinfeest. Iedereen? Nee want professor Stekeltee en zijn vrouw zijn fel tegen en doen er alles aan om het feest tegen te houden.
Deel 3 van de Kinderen van het Kattenpleintje nu in de winkel!
Bestel dit boek nu met een echte handtekening en persoonlijke boodschap van Jacques Vriens! ->Ga naar de webwinkel..
WILLEM EN DIKKE TEUN zijn terug! Ik ben er blij mee, want het is nog steeds een van mijn favoriete boeken. Het boek was een tijdje niet meer te krijgen. Nu een prachtige herdruk met een vrolijk nieuw omslag van Alex de Wolf. Willem is een beetje verlegen en durft nog niet zoveel, maar zijn poezenvriend Dikke Teun helpt hem om langzaam maar zeker flinker te worden. Ze hebben samen wel een heel groot geheim: Dikke Teun kan praten, maar dat mag echt niemand weten!
Ze waren al een tijdje niet meer verkrijgbaar, maar nu zijn ze terug: de grappige kleuter Tommie en zijn grote bijdehante zus Lotje! In een dikke bundel met een heleboel herkenbare, geestige en soms spannende verhalen. Op een warme dag leggen ze papa's kleren in de koelkast; vangen ze een koe; gaan naar een pretpark; vervelen zich; spelen circusje; lopen weg als papa en mama ruzie maken en beleven nog veel en veel meer. Een fijn (voor-)leesboek waarin veel te lachen valt voor kinderen en volwassenen. Met heerlijke tekeningen van Kees de Boer.
Geef mij maar een boek! Vanaf 10 februari 2017 is Achtste-groepers huilen niet verkrijgbaar in de boekhandel voor € 2,- Vorig jaar was Jan Terlouws 'Oorlogswinter' het actieboek van 'Geef mij maar een boek!' Bedoeld om alle kinderen de kans te geven een eigen bibliotheekje op te bouwen. Dit jaar valt mij deze grote eer te beurt. Ik vind dit heel bijzonder, vooral omdat juist dit boek is uitgekozen. Het verhaal over Akkie/Anke die echt bij mij in de klas zat en een hartstikke leuke meid was.
Jacques presenteerde het radio 4 programma ‘een goede morgen met..’ ->Luister hier de uitzending terug.
WEG UIT DE PEEL Openluchtheater In mei, juni en september is in De Peel (op de grens van Brabant en Limburg) met veel succes de theaterbewerking uitgevoerd van het boek ‘Weg uit de Peel’. Jacques schreef het script en  deed de (eind-)regie. Het verhaal speelt rond 1915 en gaat over Janneke die graag juf wil worden en over haar meester en grote broer Nard die in geheim een staking voorbereiden. Wegens groot succes wordt deze voorstelling hernomen in juni 2019! Kijk voor meer informatie op: www.weguitdepeel.nl
Hannah woont niet thuis, maar in een leefgroep van zeven kinderen. Allemaal hebben ze hun eigen bijzondere verhaal. Ze kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden, maar als het erop aankomt, laten ze elkaar niet in de steek. Dan vangt Hannah een geheim gesprek op tussen de groepsleiders. Er moet bezuinigd worden in de jeugdzorg en dat heeft ingrijpende gevolgen. Zodra de kinderen erachter komen wat er aan de hand is, verzinnen ze samen een spannend en gewaagd plan. Herkenbaar en gelaagd verhaal, voor jongens en meiden vanaf 9 jaar.
'Niemand kan beter over de speelse, intense interactie tussen kinderen schrijven.' Abdelkader Benali in de Volkskrant over de schoolromans van Jacques Vriens
Bestel dit boek nu met een echte handtekening en persoonlijke boodschap van Jacques Vriens!  >Ga naar de webwinkel
Nieuwe schoolroman (herzien) In de serie schoolromans (herzien: nieuw omslag en nog eens kritisch door de tekst gegaan) is nu verschenen: Het geheime weekboek van groep acht.                                   In groep acht besluiten Sven, Rachelle, Thomas en Janneke een geheim afscheidscadeau te maken voor hun klasgenoten: ze gaan dit schooljaar een weekboek bijhouden. Elke week beschrijft een van hen (op haar/zijn geheel ‘eigen’ wijze) wat er is gebeurd in de klas. Bijvoorbeeld over verliefdheden, ruzies en hoe zenuwachtig hun meester doet als hij seksuele voorlichting geeft. Of over die rare moeder die voor het raam staat te springen. Ook de spanning voor de eindtoets en het kamp staan erin. Al snel blijkt dat de vier vooral over veel persoonlijke zaken schrijven die ze hun klasgenootjes liever niet laten lezen... Grappige, spannende en soms ontroerende dagboekverslagen.
Jacques vertelt over dit boek in Met Het Oog Op Morgen ->hier te beluisteren
De 'dikke' Tommie en Lotje deel 2 is uit! Weer heel veel bladzijdes (235!) met lieve, gekke, spannende en stoute verhalen over de kleine Tommie en zijn grote zus Lotje (en hun- soms wanhopige- ouders). Mijn eigen kinderen inspireerde mij bij het schrijven van deze verhalen. (Met heerlijke tekeningen van Kees De Boer.)
Code Kattenkruid Een integere jeugdroman over een gevoelig levensthema. De 12-jarige Stijn en zijn opa zijn twee handen op een buik. Binnenkort gaan ze samen een driedaagse fietstocht maken. Dan krijgt opa te horen dat hij een ernstige ziekte heeft. Iedereen is verdrietig, maar opa wil de tijd die hij nog heeft, léven en genieten. Hij vertrouwt zijn kleinzoon nog wel iets toe: 'Stijn, ik ga niet zitten wachten tot ik langzaam in elkaar stort van ellende.' Ik schrok en stamelde: 'Maar opa...' 'Niks, "maar opa". Misschien ga ik vanzelf dood, maar als het niet anders kan, wil ik euthanasie. Weet je wat dat is?' 'Ja, dat je een prik krijgt en dat je dan... dan...' Ik kon het niet zeggen. En ondanks de protesten van de familie gaat de fietstocht van Stijn en opa gewoon door. Tijdens hun tocht kletsen ze heel wat af en komt Stijn achter een verdrietig geheim van zijn opa. Maar ze hebben ook veel plezier met elkaar, want ze delen hetzelfde gevoel voor humor. Wanneer uiteindelijk het afscheid komt, valt het voor Stijn en zijn opa minder zwaar dan ze dachten
Niet thuis. was kerntitel van de kinderboekenweek 2018 De CPNB tipt in het kader van de kinderboekenweek een aantal boeken die goed bij het thema ‘Vriendschap’ passen. Niet thuis staat ook op de tiplijst.
Nu ook verkrijgbaar als luisterboek.
Luister naar Jacques over zijn boek Code Kattenkruid in De Grote Vriendelijke Podcast!
Pleingeheimen Alle drie de delen over De Kinderen van het Kattenpleintje in een super dikke bundel!
Nieuw deel in de serie van de Bende van de Korenwolf. De reis met de vliegende leunstoel Een heerlijk en grappig verhaal over vier kinderen die opgroeien in een familiehotel. Eefie, Joost, Nina en Pepijn wonen samen met hun ouders en oma in Hotel De Korenwolf. De vier kinderen noemen zichzelf ook wel ‘De bende van De Korenwolf’ en oma is het erelid. Oma’s jeugdliefde Willem heeft haar uitgenodigd om naar Tanzania te komen ter ere van zijn vijfenzeventigste verjaardag. Ze wil niets liever, maar durft niet te vliegen. Joost en Eefie bedenken een plan om oma te helpen, maar ze moeten voorzichtig te werk gaan. Niemand mag zien waar ze mee bezig zijn. Aan hun grote broer Pepijn hebben ze niks, hij heeft alleen nog oog voor de mooie Aisha die ook in het hotel logeert. Nina helpt gelukkig graag, maar kan die kleuter haar mond wel houden? Het loopt helemaal niet zoals ze bedacht hadden. Zou oma’s reis nog doorgaan?
FILMRECHTEN VAN JEUGDBOEK NIET THUIS VAN JACQUES VRIENS VERKOCHT De rechten zijn gekocht door de producent van Achtste-groepers huilen. Kinderboek Niet thuis van Jacques Vriens wordt verfilmd! Productiebedrijf Phanta Basta! heeft de filmrechten gekocht. Daarmee wordt de succesvolle samenwerking tussen producent Harro van Staverden, auteur Jacques Vriens en uitgeverij Unieboek | Het Spectrum geprolongeerd. Van Staverden produceerde eerder de met succes ontvangen filmversies van Vriens' boeken Achtste-groepers huilen niet, Oorlogsgeheimen en de tv-serie Tien torens diep. Over Niet thuis Niet thuis gaat over zeven kinderen die door omstandigheden niet thuis wonen, maar in een leefgroep geplaatst zijn. Er wordt ruzie gemaakt, getroost, gepest, vriendschappen gesloten en ook veel gelachen. De groepsleiding heeft er in elk geval de handen vol aan. Dan ontdekken de kinderen dat wegens bezuinigingen in de jeugdzorg hun huis gesloten zal worden en ze bedenken een spannend maar ook gevaarlijk plan om toch bij elkaar te kunnen blijven. En dat ondanks alle verschillen die er tussen hen zijn. 'Niemand kan beter over de speelse, intense interactie tussen kinderen schrijven.' Abdelkader Benali in de Volkskrant over de schoolromans van Jacques Vriens
De Reis met de vliegende leunstoel  staat op de tiplijst van de Nederlandse Kinderjury https://kinderboekenweek.nl/kinderjury/